Pengaruh Penambahan Air Laut Terhadap Nilai Tegangan Bio Baterai Kulit Semangka (Citrullus Lanatus)

Authors

  • Maria Elisabeth Tambui Yokit Universitas Cenderawasih
  • Rahman Rahman Universitas Cenderawasih
  • Wahyu Kumala Sari Universitas Cenderawasih

DOI:

https://doi.org/10.31957/jfp.v2i1.26

Keywords:

Tegangan, Semangka, Air Mineral, Air Laut

Abstract

The purpose of this study was to analyze the stress value of a mixture of watermelon rind with mineral water and a mixture of watermelon rind and seawater concerning time. The benefit of this research is to provide information about the stress value of the mixture of watermelon rind with mineral water and to provide information about the stress value of the mixture of watermelon rind and seawater. The method that will be used is experimental by testing its tension using a multimeter. The results obtained in this study are: A mixture of watermelon rind with mineral water produces a voltage value in the range of 568 mV - 4280 mV, but the research data has not shown a pattern. The mixture of watermelon rind with seawater produces a voltage value in the range of 338 mV-4240 mV. At the same time of measurement, the number of cells is proportional to the voltage value. The value of the voltage is inversely proportional to the length of the measurement.

Keywords: voltage, watermelon, mineral water, sea waters

References

Kholida, H., & Pujayanto. (2015). Hubungan Kuat Arus Listrik Dengan Keasaman Buah Jeruk Dan Mangga. Prosiding Seminar Nasional Fisika Dan Pendidikan Fisika (SNFPF), 6, 42–46.

Khairiah, & Destini, R. (2017). Analisis Kelistrikan Pasta Elektrolit Limbah Kulit Durian ( Durio Zibethinus ) Sebagai Bio BateraI. Prosiding Seminar Nasional Pendidikan FKIP UNTIRTA, 41–44.

Atina. (2015). Tegangan Dan Kuat Arus Listrik Dari Sifat Asam. Sainmatika, 12(2), 28–42.

Nurhayati, & Maina. (2019). Pengukuran Nilai Tegangan Listrikpada Buah Nanas. Jurnal Phi, 2019(2), 2018–2020.

Sulaiman, D., Romadhoni, W., & Arlina. (2020). Analisis Karakteristik Kelistrikan Campuran Belimbing Wuluh dan Jeruk Lemon Sebagai Sumber Listrik. Jurnal Teori Dan Aplikasi Fisika, 08(02), 189–194.

Hotang, R. R., Sarwuna, D., Munfaatun, E. S., & Togibasa, O. (2019). Pengaruh Kandungan Glukosa Terhadap Arus Listrik pada Biobaterai dari Pasta Elektrolit Ketapang ( Terminalia catappa L .). Jurnal Fisika Flux, 15, 110–116.

Prastuti, O. P. (2017). Pengaruh Komposisi Air Laut dan Pasir Laut Sebagai Sumber Energi Listrik. Jurnal Teknik Kimia Dan Lingkungan, 1(1), 35–41.

Usman, M. A., Hasbi, M., & Sudia, B. (2017). Studi Eksperimen Penggunaan Air Garam Sebagai Sumber Energi Alternatif. Entalphi, 2(2), 1–6.

Suryaningsih, S. (2016). Belimbing Wuluh (Averrhoa Bilimbi ) Sebagai Sumber Energi Dalam Sel Galvani. Jurnal Penelitian Fisika Dan Aplikasinya (JPFA), 06(01), 11–17.

Downloads

Published

2023-02-27

How to Cite

Yokit, M. E. T., Rahman, R., & Sari, W. K. (2023). Pengaruh Penambahan Air Laut Terhadap Nilai Tegangan Bio Baterai Kulit Semangka (Citrullus Lanatus). Jurnal Fisika Papua, 2(1), 19–24. https://doi.org/10.31957/jfp.v2i1.26

Most read articles by the same author(s)